NIKAD VIĐENE JEZIVE FOTOGRAFIJE ‘Prvi smo zapadnjaci koji su ušli u Hitlerov bunker. Rusi su sve opljačkali, ostao je samo smrad smrti!’

William Vandivert, fotoreporter Life magazina, imao je ekskluzivni pristup mjestu na kojem su Hitler i Eva Braun učinili samoubojstvo

Iako je od sloma Hitlerova Trećeg Reicha prošlo skoro punih 68 godina, još se zna dogoditi da se iz vedra neba pojavi neki novi historiografski podatak ili dokaz ili pak, kao što se dogodilo protekloga tjedna, pravo fotografsko blago. Naime, serija crno-bijelih fotografija što ih je krajem lipnja 1945. godine snimio William Vandivert, prvi zapadnjački fotograf kojemu su Rusi dali dopuštenje da snimi unutrašnjost Hitlerova bunkera, objavljena je na internetskim stranicama nekada kultnoga, a danas ugasloga magazina Life. Vandivert je unutrašnjost Führerbunkera, smještenog ispod zgrade kancelarijata u središtu Berlina, i snimao na zadatku za Life, gdje je kasnije i objavljen izbor najboljih fotografija u specijalnom izdanju u to doba ako već ne najcjenjenijeg, a onda vjerojatno najpopularnijeg magazina na svijetu, koji je zapravo stvorio pojam novinske fotografije.

Krv na rukohvatu

Pregledavajući svoje beskrajne arhive, urednici Lifea nedavno su pronašli još pregršt negativa za koje nije bilo mjesta na tadašnjim stranicama i koji savršeno prikazuju kako je izgledalo samo srce nacističkog režima niti dva mjeseca nakon njegova pada.

“Ove fotke napravljene su u potpunome mraku, samo sa svijećom kao osvjetljenjem. Nas četvorica pretekli smo svu ostalu bagru koja se spustila dolje nekih 40 minuta nakon nas”, prisjećao se kasnije Vandivert, jedan od najuglednijih fotografa svoje generacije i čovjek visok u to doba gigantskih 1,98 metara, koji je stoga gotovo sve svoje subjekte snimao iz blage ptičje perspektive.

Jedna od najupečatljivih fotografija iz ovoga serijala prikazuje sve ono o čemu Vandivert govori: trojica dopisnika s kojima se spustio u bunker uz svjetlost svijeća pregledavaju sofu na kojoj su samoubojstvo počinili Adolf Hitler i njegova tada friška supruga Eva Braun. Na desnom rukohvatu jasno se vidi trag krvi, za koju danas gotovo nesumnjivo znamo da je istekla iz glave nacionalsocijalističkog diktatora i zlotvora, ali za koju je Vandivert pogrešno smatrao da je bila krv Eve Braun. Naime, u izvješću koje je svojoj redakciji poslao zajedno sa slikama William Vandivert je napisao: “Slika dopisnika koji gledaju sofu na kojoj su se Hitler i Eva upucali.

Primijetite mrlje krvi na rukohvatima sofe, gdje je Eva iskrvarila. Ona je sjedila sasvim na kraju, a Hitler je sjedio na sredini i pao prema naprijed, nije krvario na sofi. Ovo je u Hitlerovoj dnevnoj sobi.”

Danas, naravno, znamo da Eva Braun nije mogla iskrvariti jednostavno zato što se, za razliku od svog novopečenog supruga, nije odlučila pucnjem u glavu dodatno osigurati da će kapsula cijanida odraditi posao.

U ostalim prostorijama ogromnoga bunkera Vandivert nije pronašao mnogo toga netaknutoga; ono što nisu uništili Nijemci dok su bježali pred Rusima, raznijeli su Rusi u ta skoro dva mjeseca koliko je proteklo od kapitulacije Njemačke do Vandivertova ulaska u bunker i na slikama se uglavnom mogu vidjeti razbacan namještaj, prazni okviri za slike, prevrnuti telefoni, ostaci spaljenih i uništenih dokumenata…

jutarnji.hr

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial