BACILI SUMNJU: RAK DOJKE POVEZAN S UPOTREBOM POPULARNIH LIJEKOVA

Žene u postmenopauzi koje koriste lijekove za snižavanje pritiska koji se nazivaju blokatori kalcijskih kanala mogu imati veći rizik od razvoja raka dojke, pokazuje novo istraživanje.

Dugotrajno korištenje ovih lijekova više je nego udvostručilo mogućnost dobivanja raka dojke u usporedbi sa ženama koje ih nisu koristile, objavljeno je u JAMA Internal Medicine.

– Provjeravali smo ove lijekove jer kad ih ljudi počnu koristiti, koriste ih do kraja života. A postojali su i neki dokazi da neki od ovih lijekova za snižavanje krvnog pritiska imaju veze s pojavom raka – rekao je autor studije dr. Christopher Lee iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

– Studija provedena na gotovo 3.000 žena pokazala je da od svih lijekova za snižavanje pritiska, samo blokatori kalcijskih kanala donose povećan rizik od raka dojke’, rekao je dr. Lee.

Lijekovi za kontrolu visokog krvnog pritiska najčešće su propisivana vrsta lijekova u SAD-u, navodi se u studiji. Međutim, uprkos mogućem razlogu za zabrinutost, autori studije ne potiču nikakve promjene u kliničkoj praksi.

Isto tako, dr. Li je upozorio da rezultati pokazuju povezanost između blokatora kalcijskih kanala i raka dojke, ali ne dokazuju da uzrokuju rak dojke.

Blokatori kalcijskih kanala uključuju amlodipin (Norvasc), diltiazem (Cardizem LA, Tiazac), isradipine (DynaCirc CR), nikardipin (Cardene SR), nifedipin (Procardia, Procardia XL, Adalat CC), nisoldipine (zularna) i verapamil (Calan, Verelan , Covera-PM). Patricia Coogan, autorica popratnog uvodnika za ovu studiju, složila se da ovo istraživanje ne bi trebalo navesti žene da prestanu uzimati lijekove.

– Ovo je dobra studija, ali to ne znači da liječnici trebaju prestati propisivati blokatore kalcijskih kanala – rekla je prof. Coogan sa Sveučilišta u Bostonu.

U sklopu nove studije pokazalo se da žene koje koriste blokatore kalcijskih kanala više od 10 godina imaju dva i pol puta veći rizik od razvoja raka dojke od žena koje ne uzimaju ove lijekove, zaključili su istraživači.

Razlog povezanosti blokatora kalcijskih kanala i raka dojke je nejasan, rekao je dr. Lee, prenosi Net.hr.

Ostali lijekovi za pritisak, kao što su diuretici ili beta-blokatori, nisu bili povezani s povećanim rizikom od raka dojke.

Izvor: hayat

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial