Obilne padavine najavljene od nedjelje – sastanak civilne zaštite

Obilne padavine i snijeg

I dalje se obilne padavine za kratak period najavljuju za Krajinu, sjever i dio srednje Bosne. Kako se termin bliži prognoze će biti preciznije, vidjet ćemo hoće li se smanjiti prognozirana količina padavina, inače bi moglo biti velikih problema sa vodostajima rijeka.

Opet bi se očekivale snježne padavine u ponedjeljak i utorak na sjeverozapadu BiH ispod 1000 m nadmorske visine. Na slici ispod je prognozirana ukupna količina padavina u narednih 150h (ponegdje i preko 200l po kvadratnom metru).

ECMWF, obilne padavine
ECMWF, prognostički model, zadržao jake padavine za veći dio Krajine
(1mm na karti odgovara 1l po m kvadratnom)

Federalna uprava civilne zaštite inicirala sastanak

Kako piše Radio Slobodna Evropa, zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, tačnije u periodu od 12. do 16. maja, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak koji će se održati 10. maja. Na sastanku će, osim predstavnika FUCZ-a, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za geologiju (FZZG).

Ministarstvo sigurnosti zbog najavljenih poplava u BiH obavijestilo i EU

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine obavijestilo je sve nadležne institucije iz sistema zaštite i spašavanja u BiH te međunarodne partnere o najavljenim nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama u BiH, odnosno padavinama koje bi mogle izazvati poplave u našoj zemlji, te zatražilo da budu pripravni u slučaju da bude potrebe za angažiranje dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite. Piše klix.ba

Opasnost od izlijevanja Une, Sane i Bosne

“S obzirom na krakter prognozirane pojave, opasnost od izlijevanja iz korita prije svega se odnosi na sliv rijeka Une i Sane, glavne tokove i pritoke, gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča te bujičarski vodotoci. Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. maja, za rijeku Unu te utorak, 14. maja, za rijeku Sanu i Bosnu”, navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Prema podacima agencije, najveće povećanje vodostaja očekuje se na području Unsko-sanskog kantona te srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

Civilna zaštita RS je u pripravnosti

Još uvijek za paniku mjesta nema. Ipak, za mjere predostrožnosti ima. Sve spasilačke jedinice Civilne zaštite Srpske su u pripravnosti.

“Mi smo u toku jučašnjeg dana, nakon što smo dobili tu informaciju mogućnosti, ponavljam, o mogućnosti poplava na prostoru Republike Srpske, posebno ovaj sjevero-zapadni dio Republike Srpske, poslali odgovarajući akt načelnicima i gradonačelnicima, kao i rukovodiocima službi civilnih zaštita svih gradova i opština u Republici Srpskoj gdje smo ih još jedanput upozorili i zatražili da sve svoje kapacitete i subjekte iz oblasti zaštite i spašavanja od poplava stave, na neki način, u stanje, pripravnosti”, kaže direktor Republičke uprave civilne zaštite, Mile Međed.

Please follow and like us:
Share this:

One thought on “Obilne padavine najavljene od nedjelje – sastanak civilne zaštite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial