ODBILA JE BITI IKEBANA Rakhia: Oni žele pokornu muslimanku, koja sjedi u fotelji i ne radi ništa

Ostavka Rakhie Ismail ponovo je vratila pitanje rasizma u političkom životu u prvi plan i izazvala šok među muslimanskom manjinom u Velikoj Britaniji.

Političarka Rakhia Ismail zabilježena je kao prva pokrivena načelnica u historiji Velike Britanije, čime je pružila svijetao primjer uspjeha žene muslimanke na Otoku te predstavila lijepu sliku o britanskom modelu odnosa prema imigrantima, glatkoj integraciji u društvo i pristupu službenim položajima.

Međutim, ova inspirirajuća priča nije dugo potrajala, jer je udarila u debele zidove realnosti političke prakse, koju je Rakhia Ismail opisala kao “dominaciju bijelaca”. To ju je nagnalo da podnese ostavku na svoju poziciju, u znak protesta protiv marginalizacije, kako je to nazvala, s kojom se susrela, uprkos političkim i društvenim uspjesima koje je postigla u mjestu koje je predstavljala.

Ostavka Rakhie Ismail ponovo je vratila pitanje rasizma u političkom životu u prvi plan i izazvala šok među muslimanskom manjinom u Velikoj Britaniji. Pojedini smatraju da bi ova ostavka mogla biti znak za uzbunu kada je u pitanju prisustvo mnogih destimulirajućih faktora vezano za diskriminaciju muslimanskih žena. U ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru Rakhia Ismail otkriva razloge koji su je naveli da podnese ostavku.

Razlog zbog kojeg sam podnijela ostavku bio je ometanje mog rada, za što smatram odgovornim lokalno vodstvo u svom vijeću u sjevernom Londonu. Obustavljen je niz mjera pomoći ljudima koje predstavljam zbog razloga za koje smatram da su povezani s islamofobijom. Također, osjetila sam da se kod mojih saradnika povećava mržnja prema meni, kao muslimanki. Na primjer, zabranjivano je organiziranje bilo kakvih službenih aktivnosti koje sam inicirala, što je kod mene izazvalo tugu i ogorčenje. Zabranili su mi pristup računima vijeća i maltretirali me samo zato što sam zahtijevala da se daju prava ljudima koje predstavljam, a ponudila sam mnogo projekata koji pomažu tim ljudima.

Osjećam duboku tugu, jer sam samo željela raditi i pomoći, ali sam postala meta napada. Moj glas se više nije čuo, a moj rad nije dobio pažnju koju je zaslužio. Nisam dobila nikakvo uvažavanje i poštivanje čak ni u stranci kojoj pripadam“.

Ona tvrdi da su se opstrukcije na koje ste nailazila u svom poslu dešavale zbog marame koju nosi:

„Vjerujem da su mi mnoge prepreke postavljene zato što sam snažna žena i muslimanka i što čvrsto branim svoje ideje. Svoje mišljenje iznosim otvoreno i raspravljam o odlukama. Oni žele pokornu muslimanku, koja sjedi u fotelji i ne radi ništa, a tu je samo kao željeni primjer integracije. Međutim, odbila sam da budem ikebana“.

Izvor: TBT

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial