DESET ZANIMLJIVOSTI KOJE (MOŽDA) NISTE ZNALI O OVIM SVJETSKIM ATRAKCIJAMA

Da li ste znali da London ima najveći broj međunarodnih turista u svijetu ili da se 40% njujorške podzemne željeznice nalazi iznad zemlje i funkcioniše 24 sata dnevno?

U ovom članku pročitajte 11 zanimljivosti koje možda niaste znali o svjetskim znamenitostima:

1. Golden Gate Bridge

Jedan od najpoznatijih mostova na svijetu, uprkos nazivu, nije zlatne već narandžaste boje. Na sajtu goldengatebridge.org možete pronaći tačnu formulu i uputstvo ukoliko želite da dobijete tačnu nijansu narandžaste koja se koristi za farbanje ovog mosta. Most naziv duguje zalivu u kojem se nalazi, a ne svojoj boji.

Još jedna zanimljivost je da farbanje ovog mosta nikad ne prestaje. Most je toliko veliki, da kada se završi farbanje, već je na drugom kraju boja izblijedila i potrebno je ponovno premazivanje. Ovo farbanje se ne vrši samo zbog lijepih fotografija koje će napraviti turisti. Naime, most se nalazi u zalivu u kojem je gusta magla veoma česta pojava, a ujedno je to mjesto frekventih letova helikoptera i aviona (koji slijeću i uzlijeću sa aerodroma u San Franciscu), a upravo korištena nijansa narandžaste najbolje ističe most u magli i čini ga vidljivijim.

2. Hong Kong

Ovaj nevjerovatni grad ima više oblakodera nego bilo koji drugi grad u svijetu, čak i više od New Yorka.

3. Australija

Jedina država na svijetu koja je istovremeno i kontinent. Možda niste znali da Australija ima više od 10.000 prelijepih plaža.

4. Kip Slobode

Iako danas predstavlja čuveni američki simbol, ova gigantska statua je napravljena u Francuskoj, a do New Yorka je transportovana brodom rastavljena u 350 dijelova.

5. Eiffelov toranj

Ovo je turistički najposjećeniji lokalitet u svijetu. Ova kula je čuvena kao turistička atrakcija, ali za više od 600 Parižana ona predstavlja svakodnevno radno mjesto.

6. Vatikan

Ukoliko ste ljubitelj muzeja, krenite put Rima, tačnije Vatikana. Najmanja država na svijetu vlasnik je najbogatije muzejske riznice na svijetu.

7. Veliki kineski zid

Bez obzira na sve tvrdnje u enciklopedijama tipa “Vjerovali ili ne”, ova grandiozna građevina, ipak, nije vidljiva sa Mjeseca, što je potvrdila i NASA.

8. Hollywood

Čuveni Hollywood znak postavljen je daleke 1923. godine kao privremena reklama namijenjena kupcima nekretnina. Iako je trebalo da stoji samo godinu, 80-ak godina kasnije ovaj znak i dalje stoji kao simbol nade mnogih oportunista koji u Los Angeles dolaze u potrazi za srećom u najvećoj filmskoj industriji.

Zbog neostvarenih snova o filmskoj slavi mnogi neostvareni glumci, reditelji i scenaristi okončavali su svoje živote samoubistvom pa zbog toga mnogi smatraju ovaj znak ukletim.

9. Sagrada Familia

Najpopularnija turistička atrakcija Barscelone još uvijek nije završena i sa prekidima njena izgradnja traje još od 1882. godine. 

Jedan od osnovnih razloga za ovako dug period gradnje je taj što se finansiranje radova vrši isključivo samo kroz donacije.

10. Walt Disney World Resort

Čuveni tematski park je najpopularnije mesto te vrste u svijetu, a svakako i najveći. Na jednom mjestu nalazi se više tematskih parkova, hotela, kampova i zabave, pa po veličini može parirati mnogim gradovima. Šta više, Disney World zauzima dvostruko veću površinu od Manhattana, piše turizamiputovanja.com

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial