Reakcija na tekst KO SDP BiH USK

Reagovanje UDBOR-a 92-95 Bosanski Petrovac, povodom objave SDP USK, prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani, ovom prilikom jedino udruženje demobilisanih boraca koje egzistira u Bosanskom Petrovcu (UDBOR 92-95) želi da ukaže javnosti na određene činjenice a koje se tiču Dana oslobođenja Bosanskog Petrovca, ponukani tekstom pod naprijed navedenim naslovom.

Naime, UDBOR 92-95 kao jedino udruženje u Bosanskom Petrovcu koje okuplja boračku populaciju i artikulira njihove interese je i ove godine, kao i svake prethodne, organiziralo obilježavanje Dana oslobođenja Bosanskog Petrovca i to je ono što je najvažnije. Uz ogromne napore, velike opstrukcije, ovaj dan je, ipak, obilježen. Obilježavanje se sastoji od pješačenja stazama Petog korpusa, prigodne manifestacije, sportskih aktivnosti, vatrometa i historijskog časa.

Svjesni činjenice da je mnogima krivo što je obilježen Dan oslobađanja Bosanskog Petrovca, ova populacija i ovo udruženje su izuzetno ponosni što je smogla snage da to uradi. Ne treba zaboraviti da je upravo ova populacija prva “ušla” u Bosanski Petrovac i oslobodila ga. Mnogi su tad bili na suprotnoj strani ili daleko od naše Opštine a sada ubiru plodove svog političkog djelovanja.

Uz to sve najlicemjernije je da se KO SDP USK BIH izvinjava i čestita žiteljima srpske nacionalnosti u ovoj opštini jer su na taj dan oni protjerani a nisu se udostojili položiti cvijeće na Trg šehida i odati počast onima koji su dali svoje živote za slobodni Bosanski Petrovac i slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Želimo da se zahvalimo SDA – u, SBB – u i DF – u koji su to uradili i pokazali time da im je stalo do ove države, naših, ako Bog da, šehida, njihovih porodica i ratnih vojnih invalida.

Iskreno se nadamo da će i SDP to uraditi sljedeće godine, jer će obilježavanje ovog važnog datuma biti upriličeno i sljedeće godine, uz Božiju pomoć, patriotima ove zemlje.

Ovim putem najavljujemo da ćemo 20. septembra obilježiti još jedan važan događaj u novijoj historiji a to je spajanje 5. i 7. korpusa.

S poštovanjem,

UDBOR 92-95 Bosanski Petrovac

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial