SDP o dogovoru SDA, SBB i DF-a: Ovo je klasična izdaja

“Dogovorom DF-a, SBB-a i SDA, o principima uspostave vlasti, a koja podrazumijeva i rušenje Vlade Kantona Sarajevo konačno se i zvanično potvrdilo ono što javnost odavno zna. Sada je valjda i onima koji su sumnjali i tražili neke navodne velike principe zbog kojih DF pristaje biti produžena ruka SDA jasno kako se ne radi o bilo kakvim principima već o bespogovornom ispunjavanju želja SDA.”

Navodi se ovo u saopćenju Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, upućenom nakon što su danas čelnici SDA, SBB i DF-a potpisali sporazum o “uspostavi vlasti”.

“Najava rušenja Vlade KS je klasična izdaja građanske, ljevičarske ideje od strane DF-a i Željka Komšića. U KS, da podsjetimo, nema ni HDZ-a, ni SNSD-a na kojima Komšić godinama gradi svoju politiku. Jedini problem u KS kad je DF u pitanju je činjenica da u toj Vladi nema SDA. Današnjim sporazumom DF je prešao granicu i pokazao se još jednom kao do najstabilniji partner SDA, SNSD, HDZ BiH, pa i Laburista ratnog zločinca Fikreta Abdića, s kojim ustrajno koaliraju praktično od svog osnivanja”, navode u SDP-u i dodaju:

“Dodamo li svemu ovome i činjenicu da DF i SBB ovim okreću leđa i zvaničnom stavu Matthewa Palmera i States Departmenta, jasno je da ove dvije stranke za ljubav Bakira Izetbegovića jesu spremni rušiti svaku podršku koju su predstavnici međunarodne zajednice dali građanima i Vladi KS. Uvjereni smo da će građani ovu novu izdaju DF-a, stranke za privatne potrebe nekolicine ljudi unutar stranke i SDA čiji su satelit, kazniti na sljedećim izborima.

DF se trajno pokazao kao nekredibilan partner i sada je više nego ikad jasno i potvrđeno da su sve najave o ujedinjenju ljevice bile blef. SDP BiH više neće razmatrati nikakvu saradnju sa DF-om, jer ih više ne smatramo ni građanskom ni lijevom opcijom, nego najodanijim saradnicima SDA, a samom tim i HDZ-a i SNSD-a. Bit će interesantno vidjeti kakvo nas obrazloženje čeka kad je u pitanju izborni zakon. Mi u SDP-u ćemo nastaviti svoju principijelnu politiku, daleko od ličnih interesa Bakirovih satelita.”

Izvor: radiosarajevo.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial