SNSD i njegovi poslušnici kupuju glasove zapošljavanjem pred izbore

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske odobrio je zapošljavanje 2060 pripravnika u okviru programa koji će finansirati Vlada Republike Srpske. Iako su zvaničnici više puta tvrdili da će akcenat na zapošljavanjima u Republici Srpskoj biti zapošljavanje u privredu, skoro polovina budućih radnika biće zaposlena u javne institucije, preduzeća i ustanove. 

U okviru odobrenog programa, od 2060 radnika, 1100 će biti zaposleno u privredu, dok će njih 960 biti primljeno u javni sektor. Među stotinama pravnih subjekata gdje će biti zapošljavani mladi bez radnog iskustva u statusu pripravnika, prema broju ljudi koje će zaposliti izdvajaju se javne institucije i opštine kojima rukovode kadrovi Ujedinjene Srpske, SNSD-a  i ostalih stranaka parlamentarne većine u Srpskoj.

U Institut za javno zdravstvo biće zaposleno 19 pripravnika, u Pošte Srpske 20, a u Puteve Republike Srpske 10 radnika. I sam Zavod za zapošljavanje zaposliće 12 osoba u status pripravnika, Opština Rogatica 26, Elektrodistribucija Pale 9, Šume Republike Srpske 7, a na banjalučki Aerodrom biće zaposleno 5 lica. 

Projekti zapošljavanja radnika načelno jesu dobri, smatraju u opoziciji, međutim kako navode, samo postojanje takvih projekata pokazuje koliko je nerazvijeno tržište rada u Republici Srpskoj jer to pokazuje da ne postoji snažna privreda gdje bi se zapošljavali oni koji hoće da rade. 

U okviru projekta, Zavod obezbjeđuje pripravnicima neto plate od 550 maraka, dok institucije gdje se zapošljavaju obezbjeđuju novac za doprinose. Osnovni problem ovakvih projekata je, kažu u civilnom sektoru, što se oni, posebno u izbornim godinama koriste kao sredstvo za kupovinu glasova. 

Iz Zavoda za zapošljavanje su na pitanje BN televizije: Zašto se u okviru programa u ovolikoj mjeri zapošljava u javni sektor, odgovorili da to od njih ne zavisi. 

Da li će lica biti zaposlena u privatni ili javni sektor zavisilo je prije svega od interesa poslodavca za korišćenje sredstava i od toga da li su poslodavci ispunjavali uslove predviđene javnim pozivom.

Direktor zavoda je SNSD-ov narodni poslanik Miroslav Vujičić. Zanimljivo je da su pored Rogatice na čijem čelu je SNSD-ov načelnik, sredstva za zapošljavanje pripravnika dobile i druge nerazvijene opštine kojima upravljaju kadrovi ove stranke, kao što je: Han Pijesak, Bratunac, Srebrenica i Šekovići. 

/BN TV

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial