Hoće li SDA u Bosanskom Petrovcu dobiti svog prvog načelnika nakon 23 godine: Statistika na strani Mahmuta Jukića

Iako do one regularne kampanje, koja zvanično počinje 30 dana prije izbora, ima još više od mjesec dana, politički subjekti u BiH su se odavno „naoštrili“ i krenuli u trku za predstojeće lokalne izbore, koji će se održati 15. novembra. Tako biva i u Bosanskom Petrovcu, u kojem su se građani opet razjedinjeni i po nacionalnim linijama i po partijskim šavovima unutar istih naroda.

Kada je riječ o Srbima u ovoj opštini u FBiH, kandidati za načelnika sa srpskim predznakom su aktuelni načelnik Dejan Prošić kadar DNS-a i Nikola Grbić, kadar SNSD-a. Podsjetimo, Dejan Prošić je kao nezavisni kandidat na prijevremenim izborima 2019. godine u Bosanskom Petrovcu postao novi načelnik opštine. Za dvije godine mandata kreditno je zadužio Općinu sa milion i 300 hiljada KM,kao ni jedan načelnik do sada. Zanimljivo je da je Prošić u trku za načelnika ove male opštine na sjeverozapadu BiH krenuo kao nezavisni kandidat, bez stranačke zaleđine, a kao razlog za svoju kandidaturu navodio želju da bude glas naroda te opštine. Prije otprilike mjesec dana SNSD-ov zastupnik Dušan Došen  je na pauzi skupštinskog zasjedanja fizički napadnut od strane načelnika Dejan Prošića. Razlog je kažu, projekat spalionice medicinskog i životinjskog otpada, koji neće biti realizovan.Došenu su ustanovili lake tjelesne povrede, koji je nakon toga slučaj prijavio policiji. Prošić ima prebivalište u Republici Srpskoj odnosno živi u Driniću.

image
Fizički sukob zbog spalionice: Prijava protiv načelnika od strane vijećnika

Treći kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca je nezavisni kandidat Zlatko Hujić. On je trenutno poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, zbog čega je, nakon jednog i po mandata, napustio fotelju načelnika opštine Bosanski Petrovac krajem 2018. Inače, Hujić se bavi i privatnim biznisom, vlasnik je kafe-bara u centru grada. Ono što je bitno spomenuti da je protiv ovog kandidata 2018. godine Općinski sud u Bihaću potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK Bihać zbog produženog krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa krivičnim djelom Krivotvorenje službene isprave”. Hujića  terete da je kao načelnik te općine tokom tri poslednja mjeseca 2013. godine postupao suprotno odlukama o izvršenju lokalnog budžeta i načinu sklapanja poslova s privatnim firmama, te da je na taj način oštetio općinski budžet za iznos za više hiljada maraka.


Bivši načelnik Bosanskog Petrovca optužen za zloupotrebu

Kandidata za načelnika opštine Bosanski Petrovac dala je i SDA gdje će Mahmut Jukić pokušati osvojiti načelničku poziciju u Bosanskom Petrovcu , oko kojeg bi se mogli okupiti svi Bošnjaci u ovom gradu, a to bi u slučaju srpskog nejedinstva moglo dovesti do toga da Srbi izgube načelničku poziciju. Inače je inspektor u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona, a jedno vrijeme je bio i direktor te uprave.

KANTONALNI INSPEKTORI ĆE OPET U KONTROLE RADA TRŽNICA | RTVUSK.ba
SDA silno želi vratiti poziciju načelnika nakon više od 20 godina.

Protivkandidat Prošiću na predstojećim lokalnim izborima je Nikola Grbić, kadar SNSD-a. Grbić živi u Banjaluci, rodom je iz Bosanskog Petrovca i poznat je u javnosti kao prevoznik i predsjednik Udruženja za međunarodni transport RS.

This image has an empty alt attribute; its file name is 18076569_788262084658260_396007183984658162_o.jpg
Nikola Grbić

Ono što je bitno spomenuti da se za načelničku poziciju općine Bosanski Petrovac na prijevremenim izborima koji su se održali 17.02.2019. godine borilo čak 6 kandidata i to:

Ermin Hajder – SDP
Senada Mehdin – SDA
Emina Mešić – SNSD
Rusmir Mujadžić – DF
Branko Despot – Nezavisni kandidat
Dejan Prošić – Nezavisni kandidat

Tada za poziciju načelnika Bosanskog Petrovca najviše glasova dobio je nezavisni kandidat Dejan Prošić (29 posto). Slijedili su ga Senada Mehdin – SDA (23,83), nezavisni kandidat Branko Despot (21,01), Rusmir Mujadžić – DF (11,12), Emina Mešić – SNSD (9,68) i Ermin Hajder SDP BiH (5,35). Treba uzeti u obzir da su tada bošnjačke glasove ispred kandidata SDA stranke Senade Mehdin “odvukli” Ermin Hajder, Rusmir Mujadžić, Branko Despot pa čak i Emina Mešić iako je bila kandidat Dodikovog SNSD-a.

Po svemu sudeći čini se kako će slika na ovim izborima skroz biti drugačija. Ukoliko bošnjaci budu ujedinjeni, favorit za načelnika opštine Bosanski Petrovac je Mahmut Jukić. To znači da će Bošnjaci u Bosanskom Petrovcu jedinstveni izaći na izbore, podržati jednog kandidata i pokušati, a u čemu će i uspjeti, da Bosanski Petrovac vrate tamo gdje mu je mjesto.Tome ide u prilog da kandidat SDA Mahmut Jukić ima samo jednog protivkandidata sa bošnjačkim predznakom Zlatka Hujića koji po svemu sudeći ima minimalne šanse da zasjedne na poziciju načelnika ove općine. Na lokalnim izborima 2016. godine SDA je bila pobjednička stranka u ovoj lokalnoj zajednici. Treba napomenuti da je posljednji put SDA svog čovjeka na poziciji načelnika ove općine imala 1997. godine. Ukoliko Mahmut Jukić postane načelnik Bosanskog Petrovca ovim bi SDA po prvi put nakon 23 godine dobila svog čovjeka na toj poziciji.

Izvor: Perspektiva.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial