Tači najavljuje da će Kosovo i Albanija živjeti u jednoj državi i bez granica

Pridružit će im se i nekoliko općina

Kosovo i Albanija živjet će u jednoj državi, bez granica, izjavio je u Albanijikosovski predsjednik Hašim Tači.  

– U bliskoj budućnosti živjet ćemo zajedno, u jednoj zajedničkoj državi Kosovo-Albanija – izjavio je on. 

Dodao je kako će se Kosovu priključiti i općine Preševo, Bujanovac i Medveđa s juga Srbije, većinski naseljene Albancima.

– Budite sigurni da je veoma lako ostvarenje sna da imamo jedan prostor bez granica između Kosova i Albanije – rekao je Tači, navodeći kako će to biti lakše “nego što je bio izazov udaljiti Srbiju s Kosova”. 

Tači je istakao i kako zbog tog pridruživanja Kosovo neće izgubiti “ni milimetar” svoje sadašnje teritorije. 

Obje ideje kosovskog predsjednika u suprotnosti su s Ustavom Kosova po kojem “Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahtjeve prema bilo kojoj državi ili dijelu države, niti će tražiti ujedinjenje s bilo kojom državom ili dijelom države”.

Portal Kossev sa sjevera Kosova ukazuje i da članak 65 kosovskog ustava predviđa da “Skupština Kosova na temelju dvije trećine glasova svih zastupnika mijenja Ustav, uključujući i dvije trećine svih zastupnika koji zauzimaju mjesta rezervirana i zajamčena za predstavnike zajednica koje nisu većina na Kosovu”.

Da bi kosovski predsjednik uspio realizirati ideje o “zajedničkoj državi” i “pripajanju” temeljem prava i zakona, neophodna je promjena te ustavne odredbe, navodi Kossev.

Dijalog Beograda i Prištine u višemjesečnoj je blokadi, a tenzije su u decembru dodatno pojačane uvođenjem carinskih taksi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH. 

Dok od kosovskog predsjednika stižu najave o kosovsko-albanskom ujedinjenju, a od premijera Ramuša Haradinaja poruke da takse na robu neće biti ukinute i da se od Srbije očekuje priznanje kosovske nezavisnosti, Beograd kategorički uzvraća da je nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa moguć tek kada Priština odustane od jednostranih carinskih mjera.

Podsjetimo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je, poslije sastanka s predstavnicima kosovskih Srba u Beogradu, da srpska strana priprema “oštre protumjere”, ali će s primjenom pričekati do sastanka u Parizu 1. jula, koji su dvjema stranama poslije nedavnog samita u Berlinu zakazali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski šef države Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

U Skupštini Srbije za 27. i 28. maj zakazana je sjednica posvećena Kosovu, a za tu sjednicu zastupnicima je najavljen detaljan izvještaj o dosadašnjem toku pregovora i postignutim sporazumima s Prištinom.

Zastupnicima će se, kako je najavljeno, obratiti predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić te direktor Ureda za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić.

perspektiva.ba/avaz.ba

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial