Jedni štrajkaju drugi provode nastavu

Prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) od 02.09. su u generalnom štrajku, tako da, kao što je i najavljeno, školska godina u ovom kantonu nije počela prema planu i programu.

Prema riječima predstavnika sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja – stupanje u generalni štrajk uslovili su neuspješni pregovori s Vladom USK, odnosno neispunjavanje njihovih zahtjeva. Stiče se dojam da javnost nije upućena u prave razloge.

“Kolektivni ugovor koji je potpisan u decembru 2017. godine još uvijek se ne poštuje i ne primjenjuje u potpunosti. Prvenstveno, osnovica za obračun plata uposlenih u obrazovanju nije izjednačena sa ostalim budžetskim korisnicima, iako to stoji u Kolektivnom ugovoru. Minuli rad se ne obračunava kao kod ostalih korisnika, a između ostalog i odredbe Zakona o radu da se plata isplaćuje u roku od 30 dana, ne poštuju se samo u obrazovanju”, navedeno je u zajedničkom saopćenju sindikata obrazovanja.

Godinama prosvjetni radnici trpe nepravedne osude, smatraju ih neradnicima koji su preplaćeni za svoj rad. Bore se i protiv te nepravde, a ne samo zbog povećanja plaće i ostalih prava. Bore se za ono što su zaslužili svojim radom i nisu zadovoljni kako se dio društva odnosi prema njima, a posebno vladajuće strukture.

Prema Odredbi o minimumu poslova organizirana je nastava za završne razrede osnovnih i srednjih škola. Međutim, u nekoliko škola a najviše na području Velike Kladuše , usprkos štrajku, redovno se odvija nastava. U vezi stim, postavlja se pitanje koliko su prosvjetni radnici jedinstveni? Da li je sramotno da se jedni bore a drugi da sputavaju Odluku o provođenju štrajka?  Da li se ovakvim potezima uskraćuje pravo na štrajk? Pravo na štrajk je radničko i ustavno pravo i treba da ga poštuju svi!

Zar je boriti se protiv nepravde nešto nečasno?! Prosvjetni radnici žele postići bolje uvjete u školstvu za nastavnike, učitelje, a time i njihove učenike. Djeci je, naravno, mjesto u školi. U tom su procesu neizostavno upućeni jedni na druge.

Jedno je jasno – da prosvjetni radnici neće odustati od svojih zahtjeva i nadamo se da će istrajati do njihovih ispunjenja.

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial