Migranti na švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas tuče drvenim motkama

ŠVICARSKA javna televizija objavila je još jedan veliki 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švicarskih vlasti za to što Švicarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dublinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatski vlasti.

Autori priloga su Nicole Vögele i Georg Häuser. Ona je novinarka koja je već napravila prilog koji je dokazao da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante preko zelene granice u BiH, dok je on vodio intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojemu je ona priznala da Hrvatska provodi politiku pushbacka te tako krši međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

Hrvatska policija u prosjeku nezakonito protjera 40-50 migranata dnevno u BiH

U prilogu su prikazane nove snimke s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku, što je sve protuzakonito. Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom za SRF je ispričao kako često čuje i pucnjeve i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava. 

Premlaćivanje migranata drvenim motkama

SRF je razgovarao i s nekoliko migranata koji su upravo protjerani iz Hrvatske u BiH, dočekujući ih na šumskom putu koji vodi preko zelene granice. Njihova su svjedočenja zastrašujuća. Govore o tome kako su ih maskirani hrvatski policajci tukli i to motkama i očišćenim granama s drveća. Pokazali su i svježe ozljede na svojim nogama i naročito leđima, koja hrvatska policija osobito voli udarati. 

Opisali su i sljedeću situaciju: hrvatska policija ih je dovela na granicu prema BiH, a onda se osam hrvatskih policajaca postrojilo u špalir – s jedne strane ih je bilo četiri kao i s druge. Imali su motke u rukama, a migrantima je naređeno da prođu kroz taj špalir. Kada su to krenuli učiniti, hrvatski policajci su ih počeli udarati motkama, najviše po nogama i leđima. SRF ima snimke tih svježih tjelesnih ozljeda. Vrijedi podsjetiti da se na isti način ljude premlaćivalo na Golom otoku.

U prilogu se spominje i pismo policajca koji se anonimno potužio pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović da ga šefovi tjeraju da nezakonito i nasilno protjeruje migrante. 

Pitanje švicarske zastupnice 

Naročito je zanimljiv dio koji se bavi odgovornošću švicarskih vlasti koje profitiraju od hrvatske politike prema migrantima. Ističe se da “dvije male zemlje imaju izvrsne odnose”, no da Švicarska ove godine bilježi manji broj tražitelja azila i to zbog pushbacka koji provode periferne članice EU-a, među njima i Hrvatska. SRF naglašava da je zastupnica u švicarskom parlamentu Samira Marti podnijela zahtjev švicarskoj vladi, u kojemu od njih traži očitovanje o tome “imaju li izbjeglice u Hrvatskoj pristup traženju azila i pravnom sustavu”, a odgovor će dobiti na jesen.

Dosad se iz švicarske vlade pak moglo čuti da se oni zalažu “za efektivnu zaštitu granice koja ne ide na štetu poštovanja međunarodnih konvencija i europskih normi ljudskih prava”. Kada je riječ o ponašanju Hrvatske, švicarske vlasti se pozivaju na službena očitovanja Zagreba koja su već izvan svake sumnje dokazana kao laži. 

U svakom slučaju, čini se da će interes medija za nezakonitu i nasilnu praksu hrvatske policije prema migrantima samo rasti.

perspektiva.ba/index.hr
 

Please follow and like us:
Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial